Smerter i forfoden

Nedsunken forfod er en hyppig årsag til smerter hos løbere

Hallux Valgus er betegnelsen for en skæv storetå som er vinklet ind mod 2. tåen. Knækket er i storetåens grundled og medfører ofte en betændelsesreaktion, med fortykkelse og hævelse af huden omkring leddet samt evt. irritation af leddets slimsæk til følge. Hallux valgus er ofte forbundet med nedsunken forfod.

Hallux valgus ses hyppigst hos kvinder og er i langt de fleste tilfælde arveligt betinget.  Dine forældres fødder kan fortælle dig, om du har risiko for at udvikle en skæv storetå. Vedvarende anvendelse af uhensigtsmæssigt spidse og smalle sko med høje hæle er med til at øge deformiteten. Platfod (pes planus) og udadroterede fødder (Chaplin-gang) kan også forværre tilstanden. Hallux valgus kan desuden være med til at gøre foden mindre stabil, og denne manglende stabilitet kan forplante sig til andre led.

Ved gang og løbefunktion er storetåen vigtig for et kraftfuldt afsæt, og en skæv storetå kan betyde, at afsættet bliver for svagt.

En skæv storetå kan ikke rettes op, men udviklingen kan bremses ved at sørge for fodtøj med god plads, ved at få lavet individuelt tilrettede indlægssåler samt ved at lave specifikke fodøvelser.

Nedsunken forfod
Den tværgående fodbue i forfoden kan være lav eller helt kollapset pga. for slappe ledbånd under forfoden. Når tværbuen synker, bliver belastningen på trædepuderne større. Dette kan give smerter, især under de 3 midterste tæer. Nedsunken forfod kan desuden medføre smertefuld afklemning af nerverne mellem de lange rørknogler.

Er tværbuen faldet sammen, kan den ikke genoprettes. Små muskler på undersiden af forfoden kan dog trænes, med smertelindring til følge. Desuden kan et korrekt fremstillet indlæg løfte forfoden op på plads så der opnås en umiddelbar smertereduktion.

Både længdebuen og tværbuen har stor betydning for ophobning af elastisk energi i afsættet, og kollapsede fodbuer synes at forringe løbeøkonomien.

Barefoot running
Tilhængere af barfodsløb mener, at løbesko er medvirkende til udvikling af løbeskader. Teorien er at løbe uden sko flytter landingen væk fra hælen og istedet frem på forfoden. Denne ændring af fodafviklingen skulle i så fald betyde færre løbeskader, fordi foden skåner underben, knæ og hofter bedre end med løbesko på.

Jeg er overbevist om, at barfodsløb på beton og asfalt udvikler langt flere skader i forfoden og achillessenen, fordi belastningen forøges her. Og har du i forvejen nedsunken forfod, øger du risikoen for at udvikle træthedsbrud.

Så hvis du vil træne i bare fødder, bør du finde en blød skovbund eller en græsplæne. Skal du løbetræne på beton og asfalt, bør du altid have løbesko på.

 

Har du brug for behandling eller rådgivning?

>> BOOK DIN KONSULTATION HER

Find info om behandling og priser her