Generelt om hoften

Løbeskader i hoften – på ydersiden

Selve hofteleddet ligger dybt og er urokkeligt stabilt i opbygningen. Ledhovedet er kuglerundt og lukket inde i en meget dyb ledskål. Meget kraftige ledbånd pakker leddet tæt sammen, og jo længere benet føres bagud, jo mere stabilt bliver leddet. Løbeskader i selve hofteleddet er sjældne, mens muskulaturen omkring hoften er mere udsat.

Smerter på ydersiden af hoften
Hele hoftepartiet er afhængig af et velfungerende stabiliserende muskelarbejde på ydersiden af hoften. Det drejer sig primært om en enkel muskel  (m. gluteus medius), som sørger for at hoften ikke skrider ud til siden i landings- og standfasen under både gang og løb. Denne muskel klarer stort set hele det stabiliserende arbejde, og er - trods sin størrelse - ekstrem stærk.

Alligevel er overbelastning af musklen og en følelse af ondt i hoften en ret almindelig løbeskade, som oftest ses hos kvinder. Særligt løbere som løber med forkert teknik og bl.a. "sidder ned " i landingen, er i risiko for at få problemer med smerter i hoften.

Er hoften ustabil med for lidt udholdende styrke i muskulaturen, øges også risikoen for at irritere en slimsæk (bursa) på ydersiden af hoften pga. for meget friktion.

På ydersiden af hoften er der et stort bredt senebånd (tractus iliotibialis) som dannes af den store ballemuskel gluteus maximus og tensor på siden af hoften. Hvis senen er meget stram kan det resultere i en ydre springhofte, hvor senen strammer op over knoglefremspringet trocantor major. Dette frembringer en klikkende lyd eller et smæld, hver gang senen glider hen over knoglen.
En springhofte giver ofte smerte ved løb, og især efter løb når senen bliver kold.

Læs mere om:

 

Har du brug for behandling eller rådgivning?

>> BOOK DIN KONSULTATION HER

Find info om behandling og priser her