Smerter foran i knæet

Forskellige mulige årsager til smerter foran i knæet

Forrest i knæleddet
Smerter forrest i knæleddet er ofte forbundet med ledfladerne mellem knæskallen og lårbenet. Smerterne kan opstå som følge af et ulige træk fra den 4-hovedet lårmuskel (quadriceps) ned over knæskallen og heraf fejlsporing af knæskallens ledflader ind mod lårbenet.

Springsenen
Overbelastning af springsenen (patellasenen) under knæskallen betegnes ofte som et springerknæ. Ved gentagne hop/spring kan senen blive betændt og irritabel. Samtidig kan der opstå små overrivninger af senevævet, der forvolder hævelse og smerte. Under senen ligger der desuden en slimsæk (bursa subpatellaris), som kan blive væskefyldt og irriteret.
Overbelastning i springsenen opstår i langt de fleste tilfælde af mange kilometer og ikke i så stor grad af højt løbetempo.
Hvis du har en hul svang (høj vrist) uden evne til at fjedre, så kan det øge belastningen på springsenen.

Slidgigt
Slidgigt (arthrose) i knæet kan opstå både på bagsiden af knæskallen og på lårbensknoglen. Slidgigt opstår, når brusken over tid bliver mere eller mindre tyndslidt, og tilstanden kan være meget smertefuld. Den slidte ledbrusk kan ikke gendannes og tilstanden er varig.
Ved at begrænse stødpåvirkningerne i knæene ved korrekte sko, underlag og løbestil kan løb i mange tilfælde udføres uden smerte.

Over knæskallen
Smerter lige over knæskallen stammer ofte fra en stor slimsæk (bursa præpatellaris), der kan hæve op ved overbelastning.

Løbestil og knæsmerter
Din løbestil kan være medvirkende årsag til at du støder dine knæ for meget. For stejl hællanding for langt foran kroppens centrum påfører knæene unødvendigt store stødpåvirkninger.
Dette kan rettes i din løbestil, men kræver at du får den rigtige instruktion.

 

Har du brug for behandling eller rådgivning?

>> BOOK DIN KONSULTATION HER

Find info om behandling og priser her