Forfodsløb – fordele og ulemper

Bør du ændre løbestil, fra bagfod til forfod?

Bør du ændre din løbestil fra hællanding til forfodslanding?
Forfodsløb er hot. I hvert fald oplever jeg konstant, at dette emne debatteres, uanset hvor jeg kigger hen. Tilhængere af forfodsløb er overbevist om, at årsagen til løbeskader og ineffektiv løbestil i høj grad skyldes måden, den klassiske løbesko er opbygget på. Stødabsorberingen i moderne løbesko inviterer til hællanding, og herved spænder vi ben for vores naturlige løbestil, som uden stødabsorberende løbesko sker med en forfodslanding, siges det.

Vi har altså tillært os at løbe med en unaturlig løbeteknik med landing på hælen, fordi vi har dyre, moderne løbesko på.

'Barefoot running', 'pose running', 'Chi-running' osv.
For at finde tilbage til urmennesket og det naturlige løb er der sket en markant udvikling af nye løbeteknikker såsom 'barefoot running', 'pose running' og 'Chi-running'. Alle forskellige teknikker, men med fokus på vigtigheden af forfoden som landingspunkt.

Fra bagfod til forfod: Belastning af knæ eller achillessene
Det er bevist, at stødpåvirkningerne i knæet er kraftigere ved landing på hælen end ved forfodslanding, både med og uden løbesko, men til gengæld belastes achillessenen mere. Så måske kan forfodsløb reducere skader i knæet, men øge risikoen for overbelastninger i achillessenen. Der er intet i forskningen, der med sikkerhed kan sige, at forfodsløb hverken nedsætter risikoen for løbeskader eller sikrer en hurtigere løbestil. Dermed ikke sagt, at forfodsteknik ingen fordele har. Der mangler bare forskning på området. Bl.a. derfor satte vi i foråret 2012 et studie op her på klinikken.

Med vores undersøgelse ville vi i første omgang undersøge, om vi som løbere naturligt ændrer vores landing fra hæl til forfod ved at smide løbeskoene. 36 soldater fra Karup flyvevåben blev testet med og uden løbesko. Deltagere blev filmet løbende på betonunderlag i deres normale træningstempo, med og uden løbesko.

Alle 36 løbere landede på hælene i deres egne løbesko. Barfodet var der stadigvæk 23 løbere, som landede på hælene, mens 13 havde ændret deres landing til mellem- eller forfoden.

Løbestil ændres ikke signifikant
Konklusionen på studiet var, at fodisættet ikke ændredes signifikant fra hællanding i løbesko til forfod uden løbesko. Vi kan derfor ikke tage det for givet, ud fra dette studie, at der sker en ændring i løbestilen, og vi bør derfor sikre, at der bliver givet en korrekt instruktion til løbere, der vil ændre teknik til forfodsløb. Hvis løberen fortsat lander på hælene i bare fødder, er stødpåvirkningerne meget kraftigere end ved hællanding i klassiske løbesko. Og det vil sandsynligvis øge risici for overbelastningsskader.

Anbefalinger om forfodsløb
Min anbefaling er, at du som løber nøje overvejer, om der kan være nogen som helst ide i at ændre din løbestil fra hæl- til forfodslanding; hvis du får problemer med dine knæ, skinneben eller ryg, hver gang du forsøger at starte på løbetræning, kan det måske være en fordel for dig at ændre din teknik til forfodsløb. Men har du achillesseneproblemer eller forfodssmerter, bør du blive på hælene.

Vil du ændre din løbeteknik til forfodsløb?
Hvis du vil ændre din løbeteknik til forfodslanding, kan vi hjælpe dig her på klinikken ved at instruere dig i, hvordan du skal ændre din teknik, så du lander optimalt. Du bør altid have løbesko på, også selvom du vil ændre landingen til forfoden. Nok er vi skabt til at være barfodet, men vi har alligevel haft sko på hele livet, og vores fødder er derfor i dårlig træning og kan simpelthen ikke holde til belastningen uden sko. Løbesko til forfodsløb skal helst være lette og med en højdeforskel på mellemsålens hæl og forfod på kun 4-7mm. Den lave hæl gør det nemmere at lande på forfoden.

Har du spørgsmål om forfodsløb?

Hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning om forfodsløb, er du meget velkommen til at kontakte klinikken.

Kontakt Per Øllgaard - fysioterapeutisk specialklinik for løbere