Lyt til Apropos på DR P1

P1 har bragt flere spændende og filosofiske udsendelser om løb

Løb og urmenneske
De fleste vil sikkert mene, at det, der adskiller mennesket fra de fleste andre dyr, er vores enestående hjerne. Men faktisk er det, at vi er i stand til at løbe. Og at løbe langt er det, der i særlig grad udmærker os og simpelthen er forudsætningen for, at vi overhovedet kunne udvikle sådan en overlegen hjernefunktion. Og selv om det lyder mærkeligt, kan vi reelt løbe snart sagt ethvert dyr træt, hvis det skal være... For mennesket er om noget bygget til løb - langdistanceløb.

Måske er vi ved at finde tilbage til vores sande natur. For er der noget, der griber om sig for tiden, så er det jo tendensen til at alle skal ud at løbe.

Lyt til Apropos på DR P1 Løb og Urmenneske

Pause og genoptræning
Løb er en god måde at få renset hjernen på, samtidig med at kroppen holdes ung og sund. Danskerne elsker at løbe, og som sædvanligt bliver der fra første trin skævet til pulsuret og tiden. Motionsløbet er skemalagt, og tiderne skal helst være bedre end gårsdagens og allerhelst bedre end kollegaens.

Den ambitiøse motions-jogger glemmer, at kroppen skal restituere med pauser, og så ender alle anstrengelserne med en ordentlig omgang ledbetændelse.

Lyt til Apropos på DR P1: Pause og genoptræning

Løb og popularitet
I de senere år er flere og flere danskerne begyndt at dyrke motionsløb. Og hvis udviklingen fortsætter, bliver vi inden længe en nation af løbere.

Det er især i de seneste år, løb har sat en voldsom spurt ind. Sportsgrene som håndbold, fodbold og badminton kommer halsende langt bagefter. 25 procent af de voksne danskere har løb og jogging som deres favoritsport.

Og en af forklaringerne på vores nyfundne løbeglæde er efter sigende, at man kan løbe når som helst, det passer ind i ens travle hverdag. Folk har ikke længere tid til skemalagte motionsaktiviteter. Ligesom arbejdslivet kræver fritids- og familielivet fleksibilitet

Lyt til Apropos på DR P1: Løb og popularitet

Løb og sundhed
Sundhed er ikke længere bare en sag for den enkelte - for vi hænger jo sammen. Og måske er det derfor, sundhedsapostlenes budskaber brager igennem: Bevæg dig!

Og danskerne løber for livet.

Løb er blevet danskernes foretrukne idrætsform. Aldrig har så mange danskere løbet så mange kilometer som i disse år. For løb er både nemt at tage op og hurtigt at passe ind i en travl hverdag. Og så kommer den mærkbare effekt på ens kondition endda efter ret kort tid, hvis man ellers holder ved.

Godt nok er løb ikke for alle. Men den, der ikke løber, skal jo så helst finde en anden fysisk udfoldelse - og det skulle være så sundt med de lange ture på landevejen eller i skoven.

Lyt til Apropos på DR P1: Løb og sundhed