fbpx

Forebyggelse

Hos Per Øllgaard Fysioterapi gør vi alt, hvad vi kan for at hjælpe dig med at minimere risikoen for skader og hjælpe med eventuel forebyggelse af senere idrætskader.

Løb er blevet den populæreste sport herhjemme – med skader til følge

Løbetræning er den suverænt mest populære motionsform i landet. Det anslås, at 25 % af alle voksne danskere har løb som deres foretrukne motionsform. I 2004 var tallet 16 %, altså en markant stigning over de sidste fem år. Med dette ‘løbe-boom’ følger en samfundsmæssig interesse og fokus på netop denne motionsform. Løb er hele tiden til debat, og mediernes bevågenhed er enorm. Ikke mindst pga. den sundhedsmæssige interesse.

Løbetræning kan udløse skader
Løbetræning kan imidlertid udløse skader i bevægeapparatet, og der forskes på højtryk for at forstå skadesproblematikkerne. På trods af et utal af valide forskningsstudier har denne forskning ikke bidraget til at nedsætte skadesprocenten blandt løbere over de sidste 30 år. Der er i dag lige så mange løbere, der må holde pause med løbetræning i kortere eller længere tid eller helt opgive løb pga. smerter i bevægeapparatet, som der var for 30 år siden. Svært at forebygge og behandle løbeskader
Det er ekstremt udfordrende at forebygge og behandle løbeskader. Menneskers forskellighed gør det svært at forstå årsagssammenhænge, og to forskellige løbere med ens diagnose kan respondere vidt forskelligt på behandling.

På klinikken gør vi alt for at dygtiggøre os, og vi forholder os hele tiden til den nyeste viden, både i undersøgelse og behandling, samt når det gælder tilrettelæggelse af løbetræning og træningsprogrammer med henblik på at minimere risikoen for skader.

running

Følg vores råd og forebyg løbeskader

Løbeskader opstår for det meste på baggrund af en forkert træningsadfærd og viser sig altid på det mest ubelejlige tidspunkt. Og når skaden tvinger én til ufrivillig pause, mærkes savnet og længslen efter løbeturene, pulsen og sveden på panden.

Uanset om du er nybegynder eller erfaren løber, kan du få meget ud af at følge vores gode råd om løbetræning.

  1. Øg ikke træningsmængden med mere end 10 % om ugen.
  2. Løb en rolig uge med færre kilometer i den fjerde træningsuge i en optrapningsperiode.
  3. Vær alsidig i din træning.
  4. Lav styrketræning for ryg, mave og ben mindst én gang om ugen.
  5. Ved smerter i achillessenen, hold en uges løbepause.
  6. Træn så mange kilometer på blødt underlag som muligt.
  7. Hold dig ikke slavisk til dit træningsprogram.
  8. Hvis du hyperpronerer, bør dine sko checkes på ny efter 300-400 km.
  9. Tag aldrig antiinflammatorisk medicin (gigtpiller) for at sløre smerter.
  10. Undgå længere fravær fra løb. Sørg for at komme af sted mindst én gang om ugen.

Læs mere om: