Skinnebenet

Smerter på skinnebenet

Ømme skinneben er ikke ualmindeligt hos løbere. På inder- og ydersiden af skinnebenet er der vigtige muskler for styring af foden i landingsfasen: m. tibialis posterior (indersiden) og m. tibialis anterior (ydersiden).

_MG_5301 Smerter på indersiden af skinnebenet
Smerter på indersiden af skinnebenet opstår typisk pga. overbelastning af en muskel (tibialis postrior), som primært har til opgave at bremse fodens længdebuen i at fjedre eller synke for dybt.

Ved for drastisk forøgelse af træningsmængden eller ved hyperpronation kan knoglehinden, som musklen udspringer fra, blive betændt. Dette medfører, at du får ondt i skinnebenet under eller efter løb.

Smerter på ydersiden af skinnebenet
Musklen på ydersiden af skinnebenet (tibialis anterior) er den, der bremser og styrer forfoden ned på plads i landingsfasen.

På de sidste 10 km af et maratonløb kan man ofte høre lyden af trætte fødder, hvor netop denne muskel har mistet pusten, og forfoden klasker ned i asfalten.

Både smerter på inder- og yderside af skinnebenet kan med succes reduceres med dynamiske indlægssåler og reduktion i træningsmængde. Ignoreres smerten, kan skinnebensbetændelse blive kronisk.

Læs mere om: